14/05 Door de modder voor gehandicaptensport

Doe met je bedrijf mee aan de Down Under Obstacle Run in Utrecht en steun Gehandicaptensport Nederland om meer mensen met een ernstige meervoudige beperking te laten bewegen! Het geld gaat volledig naar de ontwikkeling van beweegprogramma's voor mensen met een ernstige meervoudige beperking.

 

Op zondag 14 mei 2023 gaat het voor de dertiende keer los op het terrein van Down Under. Op een uitdagend, vernieuwd parcours van 6 kilometer, staan minstens 25 unieke obstacles op je te wachten. Houd je van wat meer uitdaging? Ga dan voor de 9 km run! Ook stoere kids van 6 tot 12 jaar kunnen meedoen. Zij kunnen zich samen met een begeleider/ouder van 18 jaar of ouder inschrijven voor de 3 km Family Run.

Doe mee voor Gehandicaptensport Nederland

Doe mee aan de Down Under Obstacle Run en steun Gehandicaptensport Nederland om meer mensen met een ernstige meervoudige beperking te kunnen laten bewegen! Wanneer je €500,- of meer ophaalt voor Gehandicaptensport Nederland, betalen wij je inschrijfgeld voor de Down Under Obstacle Run. Het geld gaat volledig naar de ontwikkeling en verspreiding van de beweegprogramma's voor mensen met een ernstige meervoudige beperking. Start hier je actie

Meer dan 90% van de mensen met een ernstige meervoudige beperking beweegt bijna niet

Veel mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) die zeer ernstig gehandicapt zijn, komen niet of nauwelijks in beweging. Door hun verstandelijke en lichamelijke beperkingen, zoals spasme of opstipatie, kunnen ze niet meedoen aan reguliere sporten.

Mensen met een ernstige meervoudige beperking hebben een ontwikkelingsleeftijd tot ongeveer 24 maanden. Zij hebben ondersteuning nodig bij alle aspecten van het dagelijkse leven gedurende de gehele dag. Er is dus ook vaak goede begeleiding nodig vanuit een zorginstelling om mensen met een ernstige meervoudige beperking te kunnen laten bewegen. Echter is dit vaak niet mogelijk vanwege een tekort aan financiën of kennis over beweegoefeningen. Dit is jammer, want ook mensen met een ernstige meervoudige beperking hebben het recht om te kunnen bewegen, net als ieder ander. Sport brengt ook hen een lach op het gezicht, vergroot hun sociale netwerk en verlicht hun lichamelijke klachten. 

Een beweegprogramma voor mensen met een ernstige meervoudige beperking

We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) met plezier kunnen bewegen. Dit doen we door zorginstellingen een beweegprogramma aan te bieden met verschillende beweegoefeningen en trainingsmateriaal zoals zachte ballen, veren en slingers. 

Hoe ver zijn we nu?

We hebben al veel bereikt:

  • Al 41 zorginstellingen gebruiken het beweegprogramma met de sportmaterialen.
  • Al 200 mensen met een ernstige meervoudige beperking zijn, hebben met veel plezier kunnen bewegen met het programma.
  • Er is een facebookgroep opgezet met meer dan 400 zorg- en beweegprofessionals om kennis uit te wisselen over bewegen voor mensen met een ernstige meervoudige beperking.

..maar we zijn er nog niet!

Help ons mee

Ons doel is om alle zorginstellingen in Nederland het beweegprogramma voor mensen met een ernstige meervoudige beperking te kunnen laten gebruiken. Zorginstellingen hebben echter vaak niet het geld en de kennis om een beweegprogramma te ontwikkelen. Daar hebben we jouw hulp voor nodig!

Je kan ons steunen door mee te doen aan de Down Under Obstacle Run op zondag 14 mei 2023 in Utrecht en geld op te halen voor meer beweegprogramma's. Start hier je actie

Maatschappelijk Partner

Wil je Gehandicaptensport Nederland structureel steunen als Maatschappelijk Partner? Bekijk hier ons aanbod.