Utrecht mooi

Het gezellige centrum is als een openluchtmuseum, bijna elke steen heeft wel een verhaal te vertellen.

De stad herbergt onder andere de hoogste kerktoren van het land, fantastische pittoreske grachten en singels, Romeinse opgravingen, middeleeuwse werfkelders en een echt stadskasteel.  De historie van de stad gaat terug tot in de Romeinse tijd, maar ook de middeleeuwen hebben hun sporen in de stad achtergelaten. En dat is te zien. Je staat hier bovenop de grens van het Romeinse Rijk, en de talloze huizen, kerken, monumenten, en natuurlijk de karakteristieke werven, herinneren aan dat rijke historische verleden.
De Zwitser Jeannot Bürgi kwam in de jaren '60 naar Nederland  en hij was bepalend voor het Utrechtse straatbeeld. Bürgi was namelijk de ontwerper en maker van meer dan de helft van de 330 lantaarnconsoles die je overal in de Utrechtse binnenstad vindt.

Enkele aansprekende panden in Utrecht:

Rietveld Schröderhuis

Verreweg het beroemdste pand van de stad is het Rietveld Schröderhuis. Een uniek gebouw met geometrische vormen en primaire kleuren, vlakbij het Wilhelminapark. Dit baanbrekende meesterwerk van de wereldberoemde architect Gerrit Rietveld staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNSECO en wordt gezien als het hoogtepunt van kunststroming De Stijl.

Stadskasteel Oudaen

Omstreeks het jaar 1276 geeft de gefortuneerde familie Zoudenbalch opdracht om een stadskasteel langs de Oudegracht te bouwen. Een uniek bouwproject want in die tijd kunnen alleen de allerrijkste inwoners zich een stenen gebouw veroorloven: Bijna alle huizen, ook die van de rijkere inwoners, bestaan uit hout en leem en zijn bedekt met een rieten dak. Het resultaat was een statig stadskasteel dat tegenwoordig nog steeds een ware blikvanger is.

In 1395 kwam het pand in het bezit van de familie Oudaen, vanaf halverwege de 18e eeuw was het ruim tweehonderd jaar in gebruik als bejaardenhuis, daarna was het korte tijd in bezit van een studentenvereniging. Sinds 1986 is het monumentale gebouw in gebruik als horecagelegenheid met een grand-café, à la carte restaurant, een eigen brouwerij en meerdere vergaderzalen.

Bartholomeus Gasthuis

Het Bartholomeus Gasthuis is een van de oudste panden van de stad en het allereerste gasthuis van Nederland. De geschiedenis van het Bartholomeus Gasthuis gaat terug tot de 14e eeuw. Het verzorgingshuis werd in 1367 gesticht als gasthuis en was gewijd aan de heilige St. Apollonia. In 1378 werd het definitief een verblijf voor langdurige, arme zieken en de afgelopen 650 jaar werd op deze plek onafgebroken zorg verleend aan de oudere inwoners van Utrecht.

Korenmolen Rijn en Zon

Korenmolen Rijn en Zon, gelegen in de Vogelenbuurt, is één van de laatste twee molens van Utrecht. De oorspronkelijke molen Rijn en Son werd in 1745 gebouwd op de stadswal aan het Paardenveld. Toen de gemeente plannen had voor een groenteveiling op deze plek, werd de Rijn en Son rond 1912 gesloopt. In diezelfde tijd onderging de naastgelegen molen De Meiboom hetzelfde lot. Een jaar later werden de onderdelen van de twee oude molens gebruikt voor de bouw van een nieuwe molen: de huidige Rijn en Zon korenmolen.