11/02 Daling criminaliteit

Begin 2021 kregen we bericht van wijkagent Erik Schep dat in 2020 bijna 80% minder criminaliteit op Papendorp heeft plaatsgevonden dan in 2019. Dit is grotendeels te danken aan de moderne beveiliging die Papendorp kent, het geavanceerde en hoogwaardige cameratoezicht heeft zijn waarde bewezen.

Uiteraard is de lagere bezetting door de coronamaatregelen ook van invloed op de cijfers. Echter op bedrijventerreinen in Utrecht waar deze moderne beveiliging niet aanwezig is, is de criminaliteit in 2020 juist gestegen, schrijft Erik in zijn bericht aan ons.

Veel kantoren waren (grotendeels) gesloten, dit zou een kwetsbare situatie kunnen opleveren. Maar door de hoge pakkans als gevolg van het camerasysteem en de inzet van extra mobiele surveillance zijn de cijfers significant gedaald. Erik laat ons weten: “Wat een prachtige cijfers voor 2020 voor Papendorp qua criminaliteit. Bijna 80 procent minder criminaliteit t.o.v. 2019. Voor dit punt ben ik trots op Papendorp ”.

Deze informatie bevestigt dat een voortzetting van het hoogwaardige camerasysteem belangrijk is, des te prettiger dan ook dat recent de leden in de ledenvergadering ingestemd hebben met het deelnemen aan de aanbestedingsprocedure voor een nieuw contract per augustus 2021. In een eerder bericht hebben we jullie hierover geïnformeerd, je kan het hier nalezen.

Heeft jullie gebouw een camera? Is deze al aangemeld bij de politie? In juli 2019 hebben we hiervoor een oproep geplaatst, graag herhalen we deze. Camera aanmelden, hoe? 

Wat kun je zelf doen om (cyber)criminaliteit te voorkomen?

  • Laat geen spullen achter in de auto, ook niet voor even. Geen laptop, tablet, tankpas (wordt geskimd), helemaal niets.
  • Vertrouw je het niet: bel 112.
  • Controleer wie er binnenkomt in het gebouw: check altijd of de bezoeker ook verwacht wordt, laat je collega de bezoeker ophalen i.p.v. doorsturen. Komt iemand, naar eigen zeggen, voor onderhoud, voor een controle, check altijd bij de verantwoordelijke collega of dit klopt. En check de papieren.
  • USB-stick gevonden? Prik deze vooral niet in jouw computer, zeer goede kans dat er foute bestanden geïnstalleerd worden. Overhandig de stick aan de IT-persoon in jouw bedrijf, deze kan de stick mogelijk controleren zonder dat het bedrijfsnetwerk meteen wordt geïnfecteerd.
  • Check mail goed, zeker als verzocht wordt ergens op in te loggen. Komt het wel echt van het goede mailadres? Hoe logisch het vaak ook klinkt, hoe betrouwbaar, een extra check kan veel ellende voorkomen. Voorbeelden: bankzakenl@rabobank.nl; support@abamro.nl;
  • Wees alert, kijk om je heen, vertrouw op je onderbuikgevoel.

Voor een melding zonder spoed bel: 0900 8844.

Erik Schep, de wijkagent van Papendorp, kun je bereiken op erik.schep@politie.nl.

Deel dit bericht