19/05 Het werkende leven in 2020

Komende vijf jaar komen er tientallen supersteden bij en gaan we ons 'huis' steeds minder vaak als 'thuis' zien. Hoe ziet ons werkende leven er in 2020 uit?

Dikke kans dat we niet meer de hele dag achter ons bureau zitten. In Australië experimenteert de financiële sector al volop met deze trend. 'Activity-based working' (ABW) heet het daar. In Europa lopen we nog iets achter, maar gaan we er de komende jaren ook steeds meer van merken. Vergeet die nieuwe bank dus maar, want over een paar jaar zit je daar toch nooit meer op. Het werk moet ons nieuwe 'thuis' worden, schrijft het consultancybedrijf Knight Frank in het rapport 'Global Cities 2016'.

Dat klinkt misschien wat angstaanjagend, maar het heeft gelukkig ook grote voordelen. Zo vind je in de nieuwe kantoren spelletjeshallen, yoga-ruimtes, tafelvoetbaltafels en zelfs gratis buffetten. Als je ’s avonds nog even een drankje wil doen, hoef je niet meer langs huis om je te verkleden, want dat kan voortaan gemakkelijk op kantoor. Dat heeft een groot voordeel voor bedrijven, want in de toekomst gaan we daardoor steeds meer tijd op kantoor spenderen, vermoedt het consultancybedrijf .

​Grenzen vervagen
Knight Frank weet het mooi te verwoorden: 'de traditionele schotten tussen bureaus verdwijnen', letterlijk en figuurlijk. Ze worden vervangen door één grote ruimte waar non-stop overleg mogelijk is. Wie rust nodig heeft, verhuist naar een 'stiltegebied'. Werknemers krijgen steeds minder vaak een eigen plek toegewezen, maar kunnen werken waar ze maar willen, wanneer ze maar willen.

Dat is vooral heel handig voor internationale bedrijven, die soms tegen cultuurverschillen aanlopen. Kantoren zien er over de hele wereld hetzelfde uit, maar worden overal anders gebruikt. Zo worden ze in China nu nog ingedeeld aan de hand van status; een manager heeft een groter kantoor dan zijn werknemers. In een ander filiaal nemen werknemers weer veel langere pauzes.

Verschillen tussen landen verdwijnen
De behoefte bestaat om die verschillen weg te nemen. "Naarmate ABW verder doorgevoerd wordt, zullen deze kleiner worden. In de toekomst wordt het kantoor minder gedomineerd door het bureau en meer door de comfortabele bank."

Verdwijnen kantoorruimtes dan helemaal in de toekomst? Nee, is het antwoord. Als de economie groeit, blijft ook het totale personeelsbestand toenemen. De werkplekken worden ingenomen door werknemers die wat vaker op kantoor zijn dan anderen. Wie geen zin heeft om binnen te zitten, pakt zijn spullen en vertrekt. Cafés en restaurants worden daardoor de officieuze vergaderruimtes voor het bedrijfsleven.

Supersteden
Uit het rapport blijkt ook dat komende jaren steeds meer nieuwe supersteden zullen ontstaan, vooral in de opkomende markten als China en India. De Verenigde Naties verwachten dat de grootste steden ter wereld in de komende vijf jaar met 380 miljoen inwoners zullen toenemen, dat staat gelijk aan vijf keer het huidige aantal inwoners van de stad Los Angeles of 475 keer de stad Amsterdam.

In Azië groeien de steden het hardst. Dat was afgelopen 25 jaar overigens ook al het geval; daar ontstonden sinds 1990 maar liefst 470 nieuwe steden, waarvan 393 in China en India.

Bron: RTL Nieuws / Saskia van Huijgevoort; 26 oktober 2015

Deel dit bericht