26/08 Groenewoud en Papendorp Noord

Een levendige plek om te wonen en te werken met alle voorzieningen om de hoek. Dat is de ambitie van de gemeente Utrecht bij een van de laatste grote bouwprojecten in Leidsche Rijn, de grootste nieuwbouwwijk van Nederland.
Met Papendorp Noord en Groenewoud, het gebied langs het Amsterdam-Rijnkanaal tussen De Meernbrug en de Prins Clausbrug, voegt Utrecht ongeveer 3500 woningen toe aan Leidsche Rijn. Daarnaast is er ruimte voor 75.000 vierkante meter kantoorruimte en ruimte voor kleine bedrijvigheid.

De ontwikkeling van Papendorp Noord begint met de aanleg van een zogenoemde Mobiliteitshub XL. Hier kunnen buurtbewoners en bewoners van onder meer de autovrije wijken Beurskwartier en Merwedekanaalzone aan de overkant van het water hun auto parkeren en gebruikmaken van deelfietsen en -auto’s. Voorlopig wordt uitgegaan van minimaal tweeduizend parkeerplaatsen. 

Blikvanger.
De Mobiliteitshub XL wordt volgens de gemeente een echte ‘blikvanger’ . ,,Een prettige plek met veel faciliteiten zoals openbaar groen, winkels en bushaltes voor de deur. Buslijnen met een korte, snelle route naar het centrum en een nieuwe snelle fietsroute zorgen voor gemakkelijke verbindingen met andere delen van de stad. In de toekomst komt daar misschien nog een tramlijn bij.’’ In de onlangs gepresenteerde plannen voor Papendorp Noord is ook een hotel met 200 kamers ingetekend. 
In de plannen voor Groenewoud zijn maatschappelijke voorzieningen, waaronder een basisschool en kinderopvang, opgenomen. Ook wordt rekening gehouden met de bouw van een gezondheidscentrum.

Groen
Volgens wethouder Klaas Verschuure (D66, ruimtelijke ontwikkeling) maken de woningen, de Mobiliteitshub XL, veel groen en diverse voorzieningen Papendorp Noord tot een compleet nieuw stadscentrum. ,,Het wordt een sfeervolle en levendige wijk, waar alles wat je in het dagelijkse leven nodig hebt op maximaal tien minuten loopafstand te vinden is.’’ Tussen de woonblokken en langs de randen van de nieuwe woonwijk komt veel openbaar groen. Waar mogelijk krijgen gebouwen groene daken. 

Papendorp Noord is onderdeel van een van die vier nieuwe stadscentra die de gemeente wil ontwikkelen. Deze nieuwe centra, vastgelegd in de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040, moet er toe leiden dat Utrechters in de toekomst alles wat ze nodig hebben binnen tien minuten van hun huis moeten kunnen vinden. Met deze blik op de toekomst bereidt de gemeente zich voor op een flinke bevolkingsgroei. De stad telt in 2040 naar verwachting 455 duizend inwoners, ongeveer honderdduizend meer dan nu.

Asfaltcentrale
De eerste stappen voor de ontwikkeling van Papendorp Noord en Groenewoud werden vier jaar geleden gezet. De gemeente sloot toen een akkoord met bouwconcern VolkerWessels over de verplaatsing van de asfaltcentrale KWS aan de Groenewoudsedijk. Deze miljoenen euro’s kostende verplaatsing wordt betaald uit de opbrengsten van de woningbouw. 

De ontwikkeling van Papendorp begint naar verwachting eind 2023. 

bron: AD 20 juli 2021

Deel dit bericht