28/03 OfU bestaat 10 jaar

Ondernemersfonds Utrecht is 10 jaar geleden opgericht op verzoek van ondernemers in Utrecht. Ontstaan vanuit de behoefte om collectieve uitgaven ook collectief gefinancierd te krijgen en free-riders gedrag te verminderen.

Het Ondernemersfonds is uitgegroeid tot een organisatie die een sterke verbinding en bijdrage levert aan de publiek-private samenwerkingen in de stad. Onder invloed van het OfU verbeterde de organisatiegraad in de verschillende trekkingsgebieden enorm. Een verantwoordelijkheidsgevoel ontstond voor het verbeteren van leef- en werkklimaat van het eigen trekkingsgebied. De bestedingsuitgaven werden ook meer strategisch van aard. Lange termijn (ontwikkel)projecten zijn nu mogelijk aangezien het OfU voor onbeperkte tijd door de gemeente zal worden ondersteund.

De onafhankelijke stichting Ondernemersfonds Utrecht beheert geld dat door ondernemers zelf wordt opgebracht via een opslag op de ozb niet-woningen. Per 1 januari 2012 is de ozb niet-woningen verhoogd naar een vast percentage: 11.1% van de ozb. Dit betekent dus ook dat als de ozb niet-woningen stijgt het bedrag dat toegevoegd wordt aan de rechten van een gebied stijgt. Voor Papendorp startte het recht in 2012 met een bedrag van rond de € 280.000 per jaar, inmiddels in 2022 is dit bedrag rond de € 320.000.
Alle betalers van ozb niet-woningen betalen dus mee. Behalve bedrijven zijn dat bijvoorbeeld ook scholen, sportvelden en ziekenhuizen. Ook de overheid betaalt mee als zij een pand bezit of huurt.

Als je als eigenaar of gebruiker van Businesspark Papendorp een idee hebt waar het collectieve belang van eigenaren of gebruikers mee gediend is dan is er de mogelijkheid om dit idee voor te leggen aan het bestuur van de Vereniging Parkmanagement Papendorp. Het plan moet zowel inhoudelijk als financieel onderbouwd zijn. Het bestuur legt dit voorstel voor aan de ledenvergadering (leden zijn de eigenaren), zij beslissen. Vooraf aan dit besluit is er ook voor alle niet leden de mogelijkheid om zich uit te spreken over het plan, het voorstel wordt breed gedeeld onder alle eigenaren en bedrijven op het park. Heb je een goed idee, sportief, inspirerend, verbeterend, duurzaam, neem dan contact op met het secretariaat voor overleg of mail een compleet voorstel aan secretariaat@papendorp.nl.

Een mooi voorbeeld van de gebied overstijgende samenwerking is de collectieve camerabeveiliging. In 2016 startte de eerste 5 jaar waarin 8 gebieden samen een aanbestedingsprocedure afrondde voor een kwalitatief zeer hoogwaardig camerasysteem dat door de omvang van het project voor een goede prijs uitgevoerd kon worden. De winnaar van de aanbesteding was Spyke Security, een dienstverlener voorzien van de hoogste certificering op het gebied van veiligheid. In 2020/2021 heeft een nieuwe aanbestedingsprocedure plaatsgevonden en per 1 oktober 2021 is er voor alle deelnemende gebieden een nieuw contract gesloten. De winnaar was wederom Spyke Security.

Het Ondernemersfonds heeft een belangrijke rol gespeeld bij het initiatief om tot dit gezamenlijk project te komen, het heeft partijen bij elkaar gebracht en goede begeleiding gegeven in het regelen van de benodigde financiën vanuit de trekkingsrechten van elk deelnemend gebied.

De trekkingsrechten die voor Papendorp ter beschikking staan bij het OfU hebben het ook mogelijk gemaakt dat er de afgelopen jaren tal van zaken gefinancierd konden worden voor de gebruikers van het kantorenpark. Zo zijn er lezingen geweest van Ben Tiggelaar en Charles Groenhuijsen, heeft het wielerevent de Ronde van Midden Nederland 3 jaar lang zijn finish gehad op Papendorp met als side event een toerversie voor gebruikers op Papendorp. Ook was het mogelijk om eens mee te maken hoe het is om, zittend in een ploegenauto, de Ronde van dichtbij mee te maken. Jaarlijks worden er ook kleinere sportieve events gefinancierd zoals de Papendorpse Run, een Golfclinic, een zomer lang Beachvolleybal.

Naast events worden er ook praktische zaken gefinancierd zoals de begeleiding op het regelen van de deelfietsen, het opzetten van een parkeerapp voor het delen van parkeerplaatsen en plannen voor een doorontwikkeling van het park.

Deel dit bericht