16/05 Onderhoud A12 Galecopperbrug

Rijkswaterstaat voert tot begin 2024 onderhoud uit aan de Galecopperbrug bij Utrecht in de richting van Arnhem. De grootste opgave is het vervangen van de stalen kabels (tuien). De brug blijft grotendeels in gebruik, maar we verwachten wel verkeershinder.

 

Welke werkzaamheden gaan er plaatsvinden?
De tuien (staalkabels) aan de zuidbrug zijn aan het einde van hun levensduur en moeten vervangen te worden. Ook vinden werkzaamheden aan de pylonen van de zuidbrug plaats. Dit is het gedeelte van de brug aan de kant van Nieuwegein. Je neemt deze weg als je vanaf Den Haag/Rotterdam richting Arnhem reist. Aan de noordkant van de brug worden geen werkzaamheden uitgevoerd.

Wat betekent dit voor jou?
De werkzaamheden hebben invloed op het verkeer van en naar Businesspark Papendorp:

  • Oprit 16 gaat gedurende de gehele periode dicht. Dit is de oprit als je vanaf Papendorp de A12 richting Arnhem op gaat.
  • Oprit 17 krijgt een extra rijstrook om de sluiting van Oprit 16 op te vangen. Deze omleiding zal duidelijk aangegeven worden. Dit betekent dat er twee rijstroken de parallelweg van de A12 opgaan waardoor het verkeer beter kan doorstromen.
  • Er komen een behoorlijk aantal nachtelijke afsluitingen van de gehele zuidbrug. Afsluitingen kunnen gelden voor een heel weekend of voor slechts één nacht. Dit is noodzakelijk voor op- en afbouw werkzaamheden.
  • Gedurende de werkzaamheden wordt de snelheid op zowel de hoofdweg als de parallelweg zuidbrug verlaagd naar 70 km/uur.
  • Om ruimte te maken voor de werkzaamheden wordt op de parallelbaan niet één rijstrook volledig afgezet maar worden twee rijstroken versmald. Hetzelfde geldt voor de hoofdrijbaan, deze wordt aangepast naar drie versmalde rijstroken.

Om precies te weten welke maatregelen op welk moment aan de orde zijn, wordt geadviseerd om dit na te kijken op de speciale projectwebsite: www.galecopperbrug.nl. Hier vind je actuele informatie.

Deel dit bericht