13/03 Duurzaam ondernemen in Utrecht

De gemeente Utrecht heeft een speciaal programma gericht op verduurzaming van bedrijven en maatschappelijke organistaties. Er zijn een viertal ontwikkelingen binnen het programma die we graag met u delen.

 

Nieuwe campagne ‘Zo gecheckt bij het energieloket’

Het energieloket van de gemeente Utrecht helpt Utrechtse ondernemers, instellingen, verenigingen en vastgoedeigenaren te verduurzamen. Het loket ondersteunt met kosteloos advies op maat over hulpmiddelen en financiering. Momenteel loopt de campagne ‘Zo gecheckt bij het energieloket’. Hiermee willen zij zoveel mogelijk ondernemers stimuleren om aan de slag te gaan met verduurzaming. Daarbij sporen ze ondernemers aan om hun vraag aan het energieloket te stellen.

Gemeente Utrecht zoekt bedrijven haalbaarheidsonderzoek zonne-energie

Hoe kan je als bedrijf zonne-energie op een groot dak of terrein opwekken en dit voor eigen gebruik slim inzetten? Dat onderzoekt de gemeente Utrecht dit jaar met 4 bedrijven die willen verduurzamen, maar tegen problemen aanlopen door het volle stroomnet. Denk aan een onderzoek naar het koppelen van zonne-energie aan het laden van voertuigen. Of het opslaan van energie in batterijen. De gemeente Utrecht begeleidt en betaalt (tot € 5.000,-) voor 4 Utrechtse bedrijven een (individueel) haalbaarheidsonderzoek. Als het bedrijf daarna besluit verder te gaan, dan helpt de gemeente met de subsidieaanvraag.

Interessant voor jouw bedrijf? Kijk dan op deze website. Aanmelden kan tot en met zondag 2 april 2023. De aanmeldingen verwerken we op basis van aanmelddatum. Dus hoe eerder een bedrijf zich aanmeldt, hoe groter de kans dat het bedrijf wordt geselecteerd.

Energiebesparing bij kleinverbruikers

Van half maart 2023 gaan inspecteurs van de gemeente Utrecht ook bedrijven bezoeken die niet onder de energiebesparingsplicht vallen. Dit zijn bedrijven met een energiegebruik onder de 50.000 kWh elektra en/of 25.000 m³ gas op jaarbasis. Tijdens het bezoek worden de ondernemers geïnformeerd over energiebesparende maatregelen, subsidie- en financieringsmogelijkheden en wordt gekeken welke Erkende Maatregelen rendabel kunnen zijn.

En last but not least: de bijeenkomst Samen van wegwerp- naar herbruikbare beker!

Van wegwerp naar herbruikbare bekers!

Op vrijdag 7 april van 10.00 – 12.00 uur organiseert de gemeente Utrecht in het Stadskantoor Utrecht, samen met Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer, de inspirerende bijeenkomst Samen van wegwerp- naar herbruikbare beker!

De bijeenkomst is bedoeld voor facility managers uit van grotere, Utrechtse kantoren, die nu nog plastic wegwerpbekers gebruiken. Vanaf 1 januari 2024 geldt, op basis van Europese regelgeving, een verbod op het gebruik van plastic wegwerpbekers voor consumptie ter plaatse. Vanaf dat moment moeten de bekers herbruikbaar zijn.

De gemeente helpt graag mee bij het maken van de overstap naar herbruikbare bekers. Tijdens de interactieve bijeenkomst bieden zij u concrete handvatten in de beslissingen die u moet nemen om te voldoen aan de wetgeving én uw medewerkers te begeleiden in de overstap.

Graag aanmelden
Gemeente Utrecht hoort graag vóór 6 april of u aanwezig bent. U kunt zich aanmelden via deze link.

Programma
Merijn Tinga neemt u in twee uur mee langs regelgeving, de businesscase en de misverstanden. U gaat zelf aan de slag met uw eigen situatie aan de hand van een beslisboom. Aan het eind van de ochtend loopt u weg met een oplossingsrichting en een concept communicatieplan. 
Bekijk hier het volledige programma van de bijeenkomst.

Nieuwe wetgeving
De nieuwe Europese wetgeving heeft als doel vermindering van consumptie van kunststof drinkbekers voor eenmalig gebruik en vermindering van zwerfafval. En daar vallen koffiebekers onder, vanwege de plastic coating die deze bekers bevatten. De nieuwe wetgeving komt voort uit de Single-Use Plastic richtlijn. Voor consumptie voor onderweg geldt vanaf 1 juli 2023 een verbod op gratis plastic wegwerpbekers én wordt het verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden.

Praktische informatie over de bijeenkomst
Datum:  vrijdag 7 april 2023
Tijd:       9.30-10.00 uur inloop met koffie en thee
             10.00-12.00 uur bijeenkomst
Locatie: Stadskantoor Utrecht, Stadsplateau 1

Wie is de Plastic Soup Surfer?
De Plastic Soup Surfer is bekend van opvallende campagnes gericht op bedrijfsleven en beleidsmakers. Door zijn toedoen is er statiegeld op kleine flesjes en zijn diverse plastic producten uit de schappen gehaald. https://www.plasticsoupsurfer.org/nl/campagnes/cup-kickstarter-tour/

Deel dit bericht