20/12 Plasma doneren is levensreddend

Werken en aansluitend iets goeds doen? Kom (samen met je collega’s) plasma doneren bij de Powerbank.

De Powerbank van Sanquin opende in september vorig jaar zijn deuren in winkelcentrum Nova, dit winkelcentrum ligt net over de Prins Clausbrug. De Powerbank is de eerste plasma-only locatie van Sanquin, waar mensen terecht kunnen om plasma te doneren. Plasma is een bestanddeel van bloed, en is hard nodig om geneesmiddelen van te maken. In het afgelopen jaar doneerden al 2800 donors hun plasma ten behoeve van patiënten die dit hard nodig hebben. Maar er is plek voor meer!

Loop gerust eens binnen
De naam Powerbank staat voor de kracht van plasma. Plasma is een ontzettend krachtige stof, boordevol afweerstoffen en andere eiwitten die een belangrijke rol spelen bij de behandeling van ziekten. En iedereen heeft het in zich!  De Powerbank zit middenin een winkelcentrum. Je kunt hier dus gemakkelijk binnenlopen en je aanmelden, maar ook terecht voor informatie of een kop koffie. Daarnaast is het een uitgelezen kans om samen met collega’s iets goeds te doen wanneer je in de buurt werkt. Ook in deze tijd van COVID-19 kun je bij de Powerbank veilig doneren.

Plasma redt levens, de urgentie is groot
Net als bloed doneren is plasma doneren levensreddend. Er zijn in Nederland zo’n 250.000 mensen die zonder plasmageneesmiddelen niet zouden overleven, of te ziek zouden zijn om een normaal leven te kunnen leiden. Het gaat  met name om mensen met een auto-immuunziekte of een stollingsziekte. Dankzij het plasma van donors kunnen zij weer dingen ondernemen en krijgen ze hun leven terug. Voor hen zijn voldoende plasmadonors letterlijk van levensbelang! De vraag naar plasmageneesmiddelen stijgt jaarlijks met 6 tot 7%. Dit komt mede doordat er steeds meer toepassingen voor plasma worden gevonden. Dat benadrukt de noodzaak om plasma doneren bekender en laagdrempeliger te maken.

Powerbank: praktische informatie
Plasma doneren gaat op ongeveer dezelfde manier als bloed doneren. Het belangrijkste verschil is dat de rode bloedcellen weer terug in het lichaam gaan tijdens het proces. Het is lichamelijk minder belastend om plasma te doneren dan om bloed te geven. Plasma geven kan daarom vaker, maximaal 26 keer per jaar. Een donatie zelf duurt zo’n 45 minuten en is vrijwillig.

Bij de Powerbank kan je je gemakkelijk en snel aanmelden als donor, dus stap eens binnen of meld je aan op wordplasmadonor.nl. Als plasmadonor plan je zelf je donaties in, dus je doneert wanneer het jou uitkomt. Liever samen met collega’s doneren? Plan samen je afspraak in en kom samen langs.

De Powerbank is gevestigd in winkelcentrum Nova in Utrecht, op loop- en fietsafstand van Papendorp. Kom je eens kijken bij de Powerbank? Je bent van harte welkom.

Deel dit bericht