04/02 Straatnamen in Papendorp

Wat hebben de Mercatorlaan, de Orteliuslaan en de Marinus van Tyruslaan met elkaar gemeen? Het zijn natuurlijk allemaal straatnamen van straten in Papendorp, maar dat is niet het enige wat deze namen met elkaar delen. Bijna alle straatnamen in Papendorp zijn namelijk vernoemd naar bekende cartografen! In dit artikel lichten we drie straatnamen in Papendorp toe.

 

De Mercatorlaan in Papendorp is vernoemd naar Gerard Mercator. Mercator was een Vlaamse kaartenmaker, geboren in de buurt van Antwerpen. Hij was één van de grootste kaartenmakers van zijn tijd. Mercator staat bekend om de introductie van het woord Atlas. Ook staat Mercator bekend om zijn globepaar; een vijftal wandkaarten en een onvoltooide kosmografie.

De Orteliuslaan is vernoemd naar Abraham Ortelius. Deze Brabander was cartograaf en geograaf. Ortelius reisde door West-Europa tussen 1550 en 1576. In 1560 maakte hij zelfs een reis samen met Mercator. Mercator heeft tijdens deze reis Ortelius gesuggereerd om een wereldkaart te maken. In 1564 publiceerde Ortelius vervolgens de eerste moderne Atlas.

De Marinus van Tyruslaan dankt zijn naam aan de Griekse Marinus van Tyrus. Marinus was een Oud-Griekse cartograaf, geograaf en wiskundige. Hij leefde rond het jaar 70 tot ongeveer het jaar 130. Marinus berekende dat de omtrek van de aarde ongeveer 33.000 kilometer zou zijn. Dit was voor die tijd erg indrukwekkend. Dit ligt namelijk maar 17% van de werkelijkheid af. De aarde heeft een omtrek van ongeveer 40.000 kilometer!

Over welke straatnaam wil jij meer weten?
Papendorp heeft nog veel meer straatnamen. Wil jij meer weten over de straat van jouw kantoor? Ben je benieuwd naar de herkomst van een andere straatnaam op Papendorp? Of wil je zelf graag wat vertellen over jouw straat? Neem dan contact met ons op via communicatie@papendorp.nl.

 

bron: Wikepedia

Deel dit bericht