07/08 Update wegwerkzaamheden Galecopperbrug

Bekend is geworden dat het groot onderhoud aan de A12 Galecopperbrug richting Arnhem langer gaat duren dan eerder gepland. Weggebruikers moeten rekening houden met uitloop van de werkzaamheden tot begin 2025. Tot die tijd blijven de rijstroken richting Arnhem versmald en geldt er een maximumsnelheid van 70 km/h. Ook oprit Nieuwegein (16) blijft afgesloten voor het verkeer.

Waarom lopen de werkzaamheden uit?

In januari 2023 zijn de geplande afsluitingen van de A12 Galecopperbrug richting Arnhem niet doorgegaan. Tijdens deze afsluitingen zou een nieuwe stalen constructie (het zadel) op de westelijke toren van de brug worden geplaatst. Bij een controle is echter gebleken dat het zadel op een aantal punten niet voldeed aan de gestelde kwaliteitseisen. De kwaliteit van de lasverbindingen was bijvoorbeeld niet voldoende.

Het zadel is een zeer belangrijk onderdeel van de draagconstructie. Nadat het zadel is geplaatst en de nieuwe kabels zijn aangebracht, kan het zadel niet meer verwijderd of aangepast worden. Na uitgebreid onderzoek is gezamenlijk besloten om het zadel niet te herstellen. Er wordt daarom een nieuw zadel gemaakt.

Nieuwe planning

In totaal worden er twee zadels geplaatst: een op de westelijke toren en een op de oostelijke. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat Midden-Nederland verwachten dat ze de nieuwe zadels uiterlijk begin 2024 kunnen plaatsen.

Het onderhoud loopt hiermee in totaal ongeveer12 maanden uit, tot begin 2025. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat Midden-Nederland onderzoeken hoe ze de uitloop van het project kunnen minimaliseren. Dat doen ze bijvoorbeeld door werkzaamheden – waar mogelijk – te combineren.

Rijkswaterstaat gaat komende periode door met de voorbereidende werkzaamheden. Deze zullen minder intensief zijn dan in de voorgaande periode. In de tussentijd kan het verkeer veilig over de Galecopperbrug blijven rijden.

 

Meer informatie

Op www.galecopperbrug.nl vind je altijd de meest actuele planning.Je kan je daar ook abonneren op de nieuwsbrief.

Deel dit bericht