30/01 Weet jij wat je moet doen bij een calamiteit?

In november heeft André Overeem, medewerker Risicobeheersing van de Veiligheidsregio Utrecht, een tweetal tabletopoefeningen gegeven. Een tabletopoefening is een oefening tussen bedrijven/stakeholders die gezamenlijk gevestigd zijn binnen een gebied.

De oefening is toegespitst op bedrijfsoverstijgende calamiteiten die (gezondheids)risico’s voor zowel eigen collega’s als bedrijven in de nabije omgeving kunnen veroorzaken. 

Deze tabletopoefeningen zijn toegespitst op gevaarlijke scenario’s die zich mogelijkerwijs kunnen afspelen op of rondom Papendorp en invloed kunnen hebben op de bedrijven en hun medewerkers. Enkele calamiteiten die zijn nagebootst zijn een calamiteit met een vrachtschip op het Merwedekanaal en een calamiteit met een gekantelde vrachtwagen met giftige stoffen op de A12. BHV’ers van meerdere, geïnteresseerde bedrijven waren aanwezig om hun kennis en kunde te delen en voornamelijk te kijken naar gezamenlijke oplossingen bij dit soort situaties.

Een van de bedrijven waar wij te gast waren was de Caesar Groep. Hierbij hun reactie op de tabletopoefening:

‘Wij hebben een table-top sessie met een aantal andere bhv’ers van verschillende bedrijven op Papendorp mogen bijwonen. Het doel van deze sessie is, hoe te handelen in onveilige situaties die ons bedrijf en andere bedrijven op Papendorp overstijgen. Samen met de bhv’ers gingen wij in een groepje aan de slag. Tijdens deze sessie werd er duidelijk en inzichtelijk gemaakt wat de gevaren kunnen zijn hier op Papendorp. Het bedrijventerrein ligt namelijk dicht bij de snelwegen A2 en A12 en het Amsterdam- Rijnkanaal waar diverse gevaarlijke stoffen over worden vervoerd. Ook zijn er een aantal bedrijven op Papendorp die risicovol kunnen zijn. Het zou prettig zijn als deze table-top sessie meerdere keren per jaar plaats vind, om beter samen te kunnen werken, mocht er een calamiteit zich voor doen hier op Papendorp. ‘

Vanuit het KVO-overleg (Keurmerk Veilig Ondernemen) zijn deze tabletopoefeningen tot stand gekomen. Sweco Parkmanagement nodigt de bedrijven uit om deel te nemen aan dit overleg. Geïnteresseerd in het aankomende overleg? Of wil je met jouw bedrijf ook deelnemen aan een tabletopsessie? Neem contact op door jouw gegevens te mailen aan parkmanagement@sweco.nl of secretariaat@papendorp.nl.  

Deel dit bericht