04/02 Werkzaamheden aan de Galecopperbrug

Recent hebben wij bericht ontvangen van Rijkswaterstaat dat vanaf zomer 2022 tot en met het eerste kwartaal van 2024 werkzaamheden gaan plaatsvinden aan de Galecopperbrug. In dit bericht lichten we toe wat voor gevolgen dit voor jou gaat hebben.

Welke werkzaamheden gaan er plaatsvinden?
De tuien (staalkabels) aan de zuidbrug zijn aan het einde van hun levensduur en moeten vervangen te worden. Ook vinden werkzaamheden aan de pylonen van de zuidbrug plaats. Pylonen zijn de pilaren/torens waar tuien aan vastzitten. De zuidbrug is het gedeelte van de brug aan de kant van Nieuwegein. Je neemt deze weg als je vanaf Den Haag/Rotterdam richting Arnhem reist. Aan de noordkant van de brug worden geen werkzaamheden uitgevoerd. Dit gedeelte blijft open. Het verkeer aan deze zijde zal geen hinder ondervinden van de werkzaamheden.

Wat betekent dit voor jou?
De werkzaamheden hebben invloed op het verkeer van en naar Businesspark Papendorp:

  • Oprit 16 gaat gedurende de gehele periode dicht. Dit is de oprit als je vanaf Papendorp de A12 richting Arnhem op gaat.
  • Oprit 17 krijgt een extra rijstrook om de sluiting van Oprit 16 op te vangen. Deze omleiding zal duidelijk aangegeven worden. Dit betekent dat er twee rijstroken de parallelweg van de A12 opgaan waardoor het verkeer beter kan doorstromen.
  • Er komen een behoorlijk aantal nachtelijke afsluitingen van de gehele zuidbrug. Afsluitingen kunnen gelden voor een heel weekend of voor slechts één nacht. Dit is noodzakelijk voor op- en afbouw werkzaamheden.
  • Gedurende de werkzaamheden wordt de snelheid op zowel de hoofdweg als de parallelweg zuidbrug verlaagd naar 70 km/uur.
  • Om ruimte te maken voor de werkzaamheden wordt op de parallelbaan niet één rijstrook volledig afgezet maar worden twee rijstroken versmald. Hetzelfde geldt voor de hoofdrijbaan, deze wordt aangepast naar drie versmalde rijstroken.

Om precies te weten welke maatregelen op welk moment aan de orde zijn, wordt geadviseerd om dit na te kijken op de speciale projectwebsite: www.galecopperbrug.nl.

Waar kan je actuele informatie over de werkzaamheden vinden?
Mogelijk ben je gewend om, voordat je op pad gaat, de website www.vananaarbeter.nl te checken. Met betrekking tot deze werkzaamheden wordt dit niet geadviseerd. De speciale projectwebsite www.galecopperbrug.nl wordt door Rijkswaterstaat up to date gehouden, ook als er last minute wijzigingen zijn.

De eerste nachtelijke afsluiting is van zaterdag 19 op zondag 20 februari 2022. De Galecopperbrug zal dan zowel richting Arnhem als de oprit Nieuwegein (16) van 23.00 tot 08.30 uur volledig zijn afgesloten voor al het verkeer. De oprit Kanaleneiland (17) blijft wel open. De omleidingsroute kun je hier bekijken. 

Gedurende de gehele periode van de werkzaamheden zullen wij met enige regelmaat dit bericht herhalen in de nieuwsbrief zodat jullie er aan herinnerd worden. We raden aan om jullie bezoekers ook te informeren over deze wegwerkzaamheden.

Maatregelen sluiproute
Tot slot willen we jullie informeren dat Rijkswaterstaat gemeld heeft dat er op de potentiële ‘sluiproute’ - via de Prins Clausbrug en Kanaleneiland - zodanige maatregelen genomen zullen worden dat dit geen alternatief is voor Oprit 16. Wat ze hier precies gaan doen, is ons niet bekend. Ter toelichting kun je de presentatie van Rijkswaterstaat bekijken, hierin wordt verduidelijkt wat en waar er plaats gaat vinden.

Deel dit bericht