Toekomst: Werken in het groenste bedrijvenpark in het hart van Nederland

 

Vereniging Parkmanagement Papendorp (VPP) heeft grootse plannen om Utrecht Businesspark Papendorp toekomstbestendig en groener te maken.

Schets Papendorp en omgeving.

Eind jaren '90 kwam ruim 84 hectare grond beschikbaar voor de ontwikkeling van een nieuw kantorenpark. Alle kantoren werden, op ruime kavels, onder architectuur ontworpen en passend in het landschap gebouwd. We kregen er zelfs een prijs voor: de Rietveldprijs. Nu, zo’n 30 jaar later, is het tijd voor een upgrade. De opzet is goed, maar het kan nog beter. Nog groener en levendiger.

Op de hoogte blijven via Papendorp nieuwsbrief

Via de Papendorp nieuwsbrief word je op hoogte gehouden van alle plannen en de voortgang. Nog geen abonnee? Schrijf je dan nu in.

Groene uitstraling tot aan de voordeur

De plannen van de gemeente Utrecht voor woningbouw in Papendorp-noord en Groenewoud en voor een mobiliteit hub XL hebben invloed op Papendorp. Meer activiteit van bewoners van huizen en/of meer recreatief verkeer zijn voorspelbaar.

Een goede reden dus om over de doorontwikkeling van het Businesspark te denken. Het park is ruim 20-30 jaar geleden ontwikkeld, passend in de ideeën uit die tijd over de landschappelijke invulling van een zakelijk park.

Anno nu zijn de inzichten sterk gewijzigd: meer multifunctionaliteit, meer variatie in ecologische elementen, een goede voedingsbodem voor o.a. vlinders en bijen, problemen met waterafvoer als gevolg van de verstening van het landschap. Kortom om het park aantrekkelijk te houden voor alle partijen kan het een upgrade gebruiken.

Al deze factoren hebben er toe geleid dat het bestuur contact heeft opgenomen met West 8, een ontwerpbureau voor stedenbouw en landschapsarchitectuur. Het gerenommeerde West 8 was ook de betrokken landschappelijk architect bij de eerste opzet van het businesspark. Met West 8 is een plan ontwikkeld voor de doorontwikkeling van het park. De wensen en ideeën van de VPP-leden en de gebruikers van het businesspark zijn bij de planvorming betrokken.

Proactief inhaken op omgevingsplannen

De ontwikkelingsplannen in en om Businesspark Papendorp bieden kansen. Denk daarbij aan een verbeterde bereikbaarheid met OV en langzaam verkeer, meer levendigheid en diversiteit. Door proactief in te spelen op de komende ontwikkelingen creëert Papendorp mogelijkheden ter verbetering van de huidige park. Er zijn drie speerpunten benoemd die Papendorp moeten leiden naar een duurzame, groen en goed verbonden leefomgeving van de toekomst:

  1. Groener dan groen > fors vergroenen zorgt voor een menselijke schaal en versterkt de biodiversiteit;
  2. Sterk verbonden en bereikbaar > Papendorp als campus;
  3. Verblijfsplekken en hotspots creëren > de vijverpartij als het Hart van Papendorp.

Meer horen over de plannen?

De plannen van Vereniging Parkmanagement Papendorp (VPP) wordt gepresenteerd tijdens de Algemene Ledenvergadering op 18 januari aanstaande. Deze bijeenkomst is deels ook voor niet-leden toegankelijk.

  • Wanneer: 18 januari 2023
  • Tijd: 14.30 uur
  • Locatie: Holiday Inn Express Utrecht - Papendorp, Van Deventerlaan 10, 3528 AE Utrecht
  • Aanmelden: Klik hier